Celebrating a New Era for Primary School as Project Gets Green Light

Celebrating a New Era for Hill West Primary School as Project Gets the Green Light!

We are thrilled to announce that Hill West Primary School, has been granted planning permission. This is an exciting milestone towards creating a vibrant and nurturing learning environment for the pupils in Sutton Coldfield.

Part of the Arthur Terry Learning Partnership (ATLP), Hill West Primary is dedicated to empowering students to become innovative learners who embody resilience and creativity. The aim of the new school building is to meet the rigorous standards set by the Department for Education (DfE) while providing ample space for students to thrive.

With a capacity to accommodate various age groups, from Nursery to Key Stage 2, the new building will be a hub of learning and discovery.

Designed with the DfE’s guidelines in mind, the layout of the school ensures clear separation between different key stages, allowing for focused and effective teaching. Early years and Key Stage 1 pupils will enjoy direct access to external play spaces, promoting outdoor learning and exploration.

The design of the new school building is both functional and aesthetically pleasing. With predominantly two-storey wings, the building features brick facing materials and aluminium windows, blending seamlessly with the surrounding environment. The choice of materials reflects a commitment to sustainability and low maintenance, ensuring that the school remains a valuable asset to the community for years to come.

Key features of the design include a spacious double-height hall that serves as a multi-purpose space for assemblies, dining, and sports activities. The project incorporates sustainable features such as photovoltaic panels (PVs) integrated into the roof, contributing to the school’s net-zero carbon goal. A green roof comprising a mixed wildflower selection of planting to enhances biodiversity, while a high-performing fabric first approach to the envelope ensure energy efficiency underscores our commitment to renewable energy and environmental stewardship.

The scale and form of the new building are in line with the existing school structures, ensuring continuity and cohesion within the site.

As we embark on this exciting and challenging journey, we extend our thanks to the local community for their support and collaboration. Together, we are shaping a brighter future for the students of Hill West Primary School.

3 for 3 in Part 3 Passes!
3 for 3 in Part 3 Passes!

01.07.24

We are thrilled that 3 colleagues all undertook and passed their Part 3 exams to become qualified architects

Join our Landscape Team
Join our Landscape Team

03.06.24

We are hiring an Assistant/Graduate Landscape Architect to join our Birmingham Studio